Katalog przepisów

Szaszłyki z indykiem

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 45 min
Składniki:
  • 300 g Fileta z piersi indyka
  • 1 cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 1 garść listków mięty
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 ml oliwy
  • 30 ml sosu sojowego
  • 10 ml miodu
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Czas przygotowania przepisu nie uwzględnia marynowania.

    Wykonanie:

    1. Wymieszaj oliwę z wyciśniętym czosnkiem, 15 ml sosu sojowego, solą i pieprzem.
    2. Odlej połowę marynaty do jednej miski i dodaj pokrojoną w grubą kostkę pierś z indyka.
    3. W drugiej misce z marynatą umieść pokrojoną w pół-krążki cukinię, paprykę i czerwoną cebulę.
    4. Marynuj ok. 2 godz.
    5. Nagrzej piekarnik do 180⁰C.
    6. Patyczki zmocz w zimniej wodzie. Nadziewaj naprzemiennie indyka z warzywami wedle uznania.
    7. Najpierw obsmaż po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni.
    8. Wymieszaj miód z pozostałym sosem sojowym i posmaruj pędzlem szaszłyki.
    9. Umieść je na blasze w piekarniku na 25 minut.
    10. W tym czasie zblenduj jogurt grecki z miętą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

    Smacznego!

Inne przepisy