Katalog przepisów

Szparagi z indykiem

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 45 min
Składniki:
  • 5 zrazów z indyka
  • 15 sztuk zielonych szparagów
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka czosnku mielonego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 120 g masła
  • biały pieprz
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Zrazy lekko rozbij na cienkie plastry. Posyp je z każdej strony solą, pieprzem oraz czosnkiem. Ułóż na nich po 3 szparagi oraz piórka czerwonej cebuli, zawiń i zawiąż bawełnianym sznurkiem.
    2. Naczynie żaroodporne posmaruj jedną łyżką oliwy, ułóż „roladki” i polej jeszcze oliwą z wierzchu. Piecz 20 minut.
    3. W międzyczasie roztop masło na sos holenderski. Zagotuj wodę w garnku, połóż na nim miskę, ubij w niej trzepaczką żółtka z sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Stopniowo dolewaj roztopione masło, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.
    4. Szparagi zawijane w mięso z indyka serwuj z sosem, młodymi ziemniaczkami oraz świeżym szczypiorkiem.

    Smacznego!

Inne przepisy