Katalog przepisów

Sznycle z indyka w miodowo-musztardowym sosie ze szparagami

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Sznycle
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 30 min
Składniki:
  • 1 op. Premium Sznycli z fileta z piersi indyka
  • 1 g pieprzu (do sosu)
  • 1 g soli (do sosu)
  • 2 gałązki świeżego tymianku (do sosu)
  • 1 ząbek czosnku (do sosu)
  • 1 szalotka (do sosu)
  • 40 g miodu (do sosu)
  • 40 g musztardy Dijon (do sosu)
  • 15 ml soku z cytryny (do sosu)
  • 120 ml bulionu drobiowego (do sosu)
  • 120 ml śmietany 36% (do sosu)
  • 20 g masła
  • 10 ml soku z cytryny
  • 2 g cukru
  • 1 g pieprzu
  • 1 g soli + 1 g do szparagów
  • 300 g cienkich szparagów
Pobierz pdf
  • Składniki – sos miodowo-musztardowy:

    • 120 ml śmietany 36%
    • 120 ml bulionu drobiowego
    • 15 ml soku z cytryny
    • 40 g musztardy Dijon
    • 40 g miodu
    • 1 szalotka
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 gałązki świeżego tymianku
    • 1 g soli
    • 1 g pieprzu

    Wykonanie:

    1. Sznycle natrzyj solą i pieprzem.
    2. Zagotuj wodę na szparagi i dodaj do niej pozostałą sól, cukier oraz sok z cytryny. Gotujemy szparagi przez 3-4 minuty.
    3. Na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, roztop masło i obsmaż sznycle po 1 minucie z każdej strony.
    4. Przełóż je na talerz i na tej samej patelni podsmaż szalotkę do zeszklenia. Dodaj wyciśnięty czosnek i smaż przez minutę dłużej.
    5. Dodaj miód i musztardę, cały czas mieszając, a następnie wlej bulion drobiowy i śmietanę. Zmniejsz ogień i gotuj do zgęstnienia, mieszając od czasu do czasu, przez 6 minut.
    6. Podgrzej sznycle i szparagi w sosie przez kolejne 3 minuty.

    Smacznego!

Inne przepisy