Sznycle z indyka w miodowo-musztardowym sosie ze szparagami
-
Składniki – sos miodowo-musztardowy:
- 120 ml śmietany 36%
- 120 ml bulionu drobiowego
- 15 ml soku z cytryny
- 40 g musztardy Dijon
- 40 g miodu
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 g soli
- 1 g pieprzu
Wykonanie:
- Sznycle natrzyj solą i pieprzem.
- Zagotuj wodę na szparagi i dodaj do niej pozostałą sól, cukier oraz sok z cytryny. Gotujemy szparagi przez 3-4 minuty.
- Na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, roztop masło i obsmaż sznycle po 1 minucie z każdej strony.
- Przełóż je na talerz i na tej samej patelni podsmaż szalotkę do zeszklenia. Dodaj wyciśnięty czosnek i smaż przez minutę dłużej.
- Dodaj miód i musztardę, cały czas mieszając, a następnie wlej bulion drobiowy i śmietanę. Zmniejsz ogień i gotuj do zgęstnienia, mieszając od czasu do czasu, przez 6 minut.
- Podgrzej sznycle i szparagi w sosie przez kolejne 3 minuty.
Smacznego!
Inne przepisy
-
Sznycle z indyka w wiórkach kokosowych z ...
Kategoria: Sznycle
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 20 min
Autor: indykpol -
Szparagi z indykiem
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 35 min
Autor: indykpol