Katalog przepisów

Wątróbka z indyka z granatem

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 40 min
Składniki:
  • 500 g wątroby indyczej
  • 1 owoc granatu
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 g kminu rzymskiego
  • 1 g czerwonego pieprzu
  • 10 g posiekanej natki pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • 100 ml soku z granatu (lub żurawinowego)
  • 1/4 cytryny (sok) opcjonalnie
  • 5 ml oleju
  • 10 g masła
  • 120 g kaszy jaglanej
Pobierz pdf
  • Wykonanie:

    1. Wątrobę indyczą pokrój na mniejsze kawałki.
    2. Potnij owoc granatu na kawałki i zanurzając je w misce z wodą, wydobądź pestki oddzielając je od białych błonek. Odrzuć błonki i odcedź pestki.
    3. Cebulę posiekaj w piórka.
    4. Na patelni rozgrzej olej i roztop masło na średnim ogniu. Dodaj cebulę i po 3 minutach dorzuć kawałki wątróbki, smażąc aż się zarumieni.
    5. Dodaj kmin rzymski, czerwony pieprz i liście laurowe. Zalej sokiem z granatu, zmniejsz ogień, czekając aż sok się zredukuje.
    6. W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji z opakowania.
    7. Po zredukowaniu soku dopraw solą, dodaj 1/3 pestek granatu oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
    8. Serwuj na kaszy jaglanej i posyp obficie pozostałym granatem oraz pietruszką, spryskaj też sokiem z cytryny.

    Smacznego!

Inne przepisy