Chrupiące orzechowe sznycle z tajskim coleslawem
-
Składniki – sznycle:
- 1 op. Premium Sznycli z fileta z piersi indyka
- 140 g mąki
- 1 limonka (skórka)
- 1 jajko
- 30 ml mleka kokosowego
- 60 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych
- 90 g panierki panko
- 3 g pieprzu cayenne
- 4 g soli
- 1 g czarnego pieprzu
- 60 ml oleju do smażenia
Składniki – tajski coleslaw:
- 100 g poszatkowanej czerwonej kapusty
- 1 papryczka chili
- 1 limonka (sok)
- 5 g brązowego cukru
- 10 ml sosu sojowego
- 5 ml sosu rybnego
- 5 ml oleju sezamowego
- 10 g drobno posiekanych orzeszków
- 5 g dymki
Wykonanie:
- Zmieszaj sok z limonki z cukrem, sosem sojowym, rybnym i olejem sezamowym. Zalej poszatkowaną kapustę, dodaj pokrojone chilli oraz posiekaną dymkę i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Następnie przygotuj trzy naczynia do panierowania. W pierwszym zmieszaj mąkę, skórkę z limonki, sól i pieprz. W kolejnym jajko, mleko kokosowe i pieprz cayenne, a w ostatnim posiekane drobno orzeszki i panko.
- Obtocz sznycle w każdym naczyniu po kolei.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż zapanierowane sznycle po 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania złocistej panierki.
- Serwuj z tajskim colesławem i posyp orzeszkami oraz posiekaną dymką.
Smacznego!
Inne przepisy
-
Sznycle z indyka w miodowo-musztardowym sosie ...
Kategoria: Sznycle
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 30 min
Autor: indykpol -
Sznycle z indyka w wiórkach kokosowych z ...
Kategoria: Sznycle
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 20 min
Autor: indykpol