Katalog przepisów

Egzotyczny indyk w sosie kokosowo-limonkowym

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 35 min
Składniki:
  • 400 g Fileta z piersi indyka
  • 20 g świeżej kolendry
  • 30 ml soku z limonki
  • 360 g mleka kokosowego
  • 15 ml oleju roślinnego
  • 30 g mąki pszennej
  • 10 g czerwonej papryczki chili
  • 12 g czosnku, przeciśniętego
Pobierz pdf
  • Wykonanie:

    1. Mięso pokrój na grubsze plastry i obtocz w mące wymieszanej z połową drobno posiekanej kolendry, solą i pieprzem.
    2. Na rozgrzanym oleju smaż indyka przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie złocisty.
    3. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
    4. Na tej samej patelni podsmaż czosnek i chili przez minutę. Wlej mleko kokosowe, dodaj sok z limonki i gotuj sos przez 5-7 minut, aż zgęstnieje.
    5. Mięso włóż do sosu i duś przez kolejne 3 minuty.
    6. Na talerzu ułóż porcję ryżu, polej gorącym sosem z indykiem i udekoruj pozostałą kolendrą oraz plasterkami chili oraz limonki.

    Smacznego!

Inne przepisy