Egzotyczny indyk w sosie kokosowo-limonkowym
-
Wykonanie:
- Mięso pokrój na grubsze plastry i obtocz w mące wymieszanej z połową drobno posiekanej kolendry, solą i pieprzem.
- Na rozgrzanym oleju smaż indyka przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie złocisty.
- Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Na tej samej patelni podsmaż czosnek i chili przez minutę. Wlej mleko kokosowe, dodaj sok z limonki i gotuj sos przez 5-7 minut, aż zgęstnieje.
- Mięso włóż do sosu i duś przez kolejne 3 minuty.
- Na talerzu ułóż porcję ryżu, polej gorącym sosem z indykiem i udekoruj pozostałą kolendrą oraz plasterkami chili oraz limonki.
Smacznego!
Inne przepisy
-
Azjatycki ogień
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 45 min
Autor: indykpol -
Tajskie żółte curry z indykiem
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 45 min
Autor: indykpol