Katalog przepisów

Grillowane sznycle z kaszą jaglaną i karmelizowanymi młodymi marchewkami

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Sznycle
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 45 min
Składniki:
  • 1 op. Premium Sznycli z fileta z piersi indyka
  • sól i pieprz do smaku
  • 20 g masła
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 10 listków świeżej mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g pestek z granatu
  • 300 g młodych marchewek
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 200 g jogurtu greckiego
Pobierz pdf
  • Czas przygotowania przepisu nie uwzględnia marynowania mięsa.

    Wykonanie:

    1. Zmieszaj jogurt grecki z rozgniecionym czosnkiem, połową posiekanej mięty, łyżką miodu, solą i pieprzem.
    2. Sznycle namocz w powstałej marynacie i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na noc).
    3. Kaszę jaglaną przepłucz na sicie i ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji z opakowania.
    4. Młode marchewki umyj, obierz i pokrój wzdłuż na pół.
    5. Na patelni rozgrzej masło, dodaj łyżkę miodu i smaż marchewki przez 8-10 minut, aż się skarmelizują.
    6. Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Wyjmij sznycle z marynaty i grilluj po 3-4 minuty z każdej strony.
    7. Wyłuskaj nasiona z granatu. Na talerzu ułóż kaszę jaglaną, na niej grillowane sznycle, obok karmelizowane marchewki. Całość posyp nasionami granatu i pozostałą świeżą miętą.

    Smacznego!

Inne przepisy