Katalog przepisów

Grillowane sznycle z szałwią i ziemniakami

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Sznycle
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 35 min
Składniki:
  • 1 op. Premium Sznycli z fileta z piersi indyka
  • 2 g czarnego pieprzu
  • 2 g soli
  • 20 g masła
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 10 listków świeżej szałwii
  • 200 g ziemniaków francuskich lub zwykłych
  • 2 g suszonego oregano
  • 4 g suszonego tymianku
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
Pobierz pdf
  • Czas przygotowania przepisu nie uwzględnia marynowania mięsa.

    Wykonanie:

    1. Mięso indyka natrzyj solą i pieprzem.
    2. W misce wymieszaj drobno posiekany czosnek, tymianek, oregano i 40 ml oliwy. Zalej mięso przygotowaną marynatą i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
    3. W międzyczasie umyj ziemniaki, pokrój je w ćwiartki i gotuj w osolonej wodzie przez około 15-20 minut, do miękkości. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
    4. Rozgrzej grill lub patelnię grillową na średnim ogniu. Grilluj zamarynowane sznycle po 3-4 minuty z każdej strony, aż mięso będzie dobrze wysmażone i przełóż je na talerz.
    5. Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą oliwę i masło. Dodaj pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i smaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj ziemniaki i listki szałwii. Smaż wszystko razem przez około 5-7 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając, aż ziemniaki będą złociste i chrupiące.
    6. Serwuj sznycle na ziemniakach z cebulą i chrupiącą szałwią.

    Smacznego!

Inne przepisy