Katalog przepisów

Pierś z indyka w stylu tandoori

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Składniki:
  • 1 Filet z piersi indyka Samo dobro
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka sproszkowanej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Zetrzyj korzeń imbiru i wyciśnij ząbki czosnku. Wszystkie składniki oprócz piersi z indyka i jogurtu zmieszaj ze sobą na gładką (czerwoną!) masę.
    2. Pokrój pierś w dużą kostkę i marynuj przez całą noc.
    3. Następnego dnia nagrzej piekarnik do 200 stopni, nadziej kostki indyka na patyczki szaszłykowe, posmaruj mięso dokładnie resztą marynaty i grilluj ok. 35 minut.
    4. Serwuj z ryżem basmanti, miętowym sosem jogurtowym i świeżą kolendrą oraz czerwoną cebulą.

    Smacznego!

Inne przepisy