Katalog przepisów

Sałatka z indykiem i truskawkami

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Sałatki
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 35 min
Składniki:
  • 1 Polędwiczka z indyka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 100 g rukoli
  • 100 g sera feta
  • 1 mała czerwona cebula
  • 15 truskawek
  • 1 awokado
Pobierz pdf
  • Czas przygotowania przepisu nie uwzględnia marynowania mięsa.

    Wykonanie:

    1. Zmieszaj w miseczce oliwę, ocet, miód, sól, pieprz i wyciśnięty przez praskę czosnek. 2/3 powstałego dressingu przelej do miski lub torebki strunowej i marynuj w niej polędwiczkę z indyka, najlepiej przez całą noc albo chociaż 2 godz.
    2. Nagrzej patelnię i na średnim ogniu smaż polędwiczkę po 8 minut z każdej strony.
    3. Umyj i pokrój truskawki. Obierz awokado i pokrój  w poprzek, a cebulę w piórka.
    4. Na rukoli ułóż kawałki polędwiczki, truskawki, awokado oraz cebulkę i polej dressingiem. Na koniec posyp pokruszonym serem feta.

    Smacznego!

Inne przepisy