Katalog przepisów

Sznycle w sosie pieczarkowym z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Sznycle
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 30 min
Składniki:
  • 1 op. Premium Sznycli z fileta z piersi indyka
  • 30 g mąki pszennej
  • 45 g masła
  • 120 g pieczarek
  • 30 ml octu balsamicznego
  • 4 ząbki czosnku
  • 140 g suszonych pomidorów w oleju
  • 360 ml śmietany kremówki
  • 90 g liści szpinaku
  • 60 g świeżo startego parmezanu
  • 4 g soli
  • 4 g pieprzu
Pobierz pdf
  • Wykonanie:

    1. Natrzyj sznycle solą i pieprzem i obtocz w mące.
    2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i roztop 30 g masła. Obsmaż sznycle z każdej strony przez około 1-2 minuty, aż zarumienią się. Przełóż je na talerz.
    3. Na tej samej patelni roztop resztę masła i dodaj pokrojone pieczarki. Smaż przez 5 minut, aż pieczarki puszczą i odparują wodę, wówczas dolej octu balsamicznego.
    4. Dodaj wyciśnięty czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
    5. Dorzuć pomidory suszone pokrojone w paski i śmietanę. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty.
    6. Dodaj szpinak i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj starty parmezan i mieszaj, aż ser się rozpuści.
    7. Ułóż sznycle na patelni z sosem i podgrzewaj przez 1-2 minuty.
    8. Serwuj z ulubionym makaronem.

    Smacznego!

Inne przepisy