Katalog przepisów

Sznycle z indyka z makaronem, w pomidorowym sosie

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 45 min
Składniki:
  • 3 sznycle z indyka
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule czerwone
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 50 ml oliwy
  • 30 g startego parmezanu
  • 70 g bułki tartej
  • 70 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 2 jajka
  • 4 g świeżej bazylii
  • 125 g mozzarelli
Pobierz pdf
  • Wykonanie:

    1. Nagrzej piekarnik do 180⁰C.
    2. Przesianą mąkę dopraw solą i pieprzem. 2 jajka rozbełcz w drugiej misce, a do trzeciej z bułką tartą zetrzyj parmezan.
    3. Sznycle po kolei obtocz w mące, następnie w jajku i w bułce.
    4. Na rozgrzaną żeliwną patelnię wlej oliwę i smaż kotlety na niewielkim ogniu po 4-5 minut z każdej strony, aż się zarumienią.
    5. Zdejmij kotlety z patelni i wrzuć na nią pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Smaż około 2 minuty mieszając. Dodaj pokrojone pomidory wraz z passatą i pozostaw na małym ogniu na kolejne 10 minut, aż sos nieco się zredukuje.
    6. Wyłącz gaz, umieść w sosie kotlety, a na nich pokrojoną w plastry mozzarellę. Wstaw do piekarnika na 10 minut.
    7. W międzyczasie ugotuj w osolonej wodzie ulubiony makaron spaghetti.
    8. Po wyjęciu kotletów z piekarnika posyp całość posiekaną bazylią i ewentualnie pozostałym parmezanem.

    Smacznego!

Inne przepisy