Sznycle z indyka z makaronem, w pomidorowym sosie
-
Wykonanie:
- Nagrzej piekarnik do 180⁰C.
- Przesianą mąkę dopraw solą i pieprzem. 2 jajka rozbełcz w drugiej misce, a do trzeciej z bułką tartą zetrzyj parmezan.
- Sznycle po kolei obtocz w mące, następnie w jajku i w bułce.
- Na rozgrzaną żeliwną patelnię wlej oliwę i smaż kotlety na niewielkim ogniu po 4-5 minut z każdej strony, aż się zarumienią.
- Zdejmij kotlety z patelni i wrzuć na nią pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Smaż około 2 minuty mieszając. Dodaj pokrojone pomidory wraz z passatą i pozostaw na małym ogniu na kolejne 10 minut, aż sos nieco się zredukuje.
- Wyłącz gaz, umieść w sosie kotlety, a na nich pokrojoną w plastry mozzarellę. Wstaw do piekarnika na 10 minut.
- W międzyczasie ugotuj w osolonej wodzie ulubiony makaron spaghetti.
- Po wyjęciu kotletów z piekarnika posyp całość posiekaną bazylią i ewentualnie pozostałym parmezanem.
Smacznego!
Inne przepisy
-
Chrupiące sznycle z indyka z grillowaną ...
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 40 min
Autor: indykpol -
Indyk w panierce na ostro
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Autor: indykpol