Katalog przepisów

Zupa à la pho

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Zupy
Trudność: Średni
Czas przygotowania: pow. 5 godz.
Składniki:
  • sól, cukier
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego
  • 4 goździki
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 3 nasiona kardamonu
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1/3 szklanki sosu rybnego
  • ok. 15 cm kawałek imbiru
  • 3 cebule
  • 1 skrzydło z indyka
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
    2. Skrzydło z indyka włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Zdejmij z gazu, wylej wodę z szumem i opłucz indyka.
    3. Cebule i imbir obierz i pokrój, wymieszaj z łyżką oleju i wstaw do piekarnika. Piecz do zarumienienia, a nawet lekkiego przypalenia.
    4. Wszystkie przyprawy wrzuć na patelnię i praż przez minutę, do uzyskania wyraźnego aromatu. Przyprawy możesz umieścić w garnku luzem lub w woreczku z gazy.
    5. Do garnka włóż również skrzydło z indyka, cebule, imbir i gotuj około 6 h. Po upływie tego czasu dolej sos rybny oraz dopraw solą i cukrem wedle uznania.
    6. Serwuj z makaronem ryżowym pho (może tez być makaron bun), kiełkami, kolendrą, chilli, kawałkami mięsa ze skrzydła, ćwiartką limonki.

    Smacznego!

Inne przepisy