Katalog przepisów

Zupa laksa

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Zupy
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Składniki:
  • 400 g Mięsa z uda indyka na gulasz
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 250 ml wody
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 1 papryka ramiro
  • 1 czerwona cebula
  • 175 g pasty laksa
  • 1 łyżka oleju
  • 3 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 3 cm pokrojonego w słupki imbiru
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki chilli w płatkach
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 50 makaronu ryżowego lub sojowego
  • 80 g kiełków
  • 1/4 limonki
  • świeża kolendra
  • 1 łyżka sosu Sriracha
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki pasty laksa
  • 1,5 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 nieduży wyciśnięty ząbek czosnku
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Rozgrzej olej w garnku, podsmaż indyka i cebulę, a następnie dorzuć czosnek, paprykę, imbir i drobno pokrojoną trawę cytrynową. Smaż minutę.
    2. Dodaj pastę laksa i podsmaż jeszcze 2 minuty.
    3. Następnie wlej bulion drobiowy, wodę, sos rybny i gotuj przez 10 minut.
    4. Osobno przygotuj pastę chilli: zmieszaj srirachę z olejem, cukrem, laksą, sosem sojowym i czosnkiem.
      (Składniki do pasty: 1 łyżka sosu Sriracha; 1 łyżka oleju; 1/2 łyżeczki cukru; 1,5 łyżeczki pasty laksa; 1,5 łyżeczki sosu sojowego)
    5. Dodaj do głównego garnka mleczko kokosowe wraz z pastą chilli i gotuj kolejne 10 minut.
    6. W międzyczasie ugotuj makaron wedle instrukcji na opakowaniu.
    7. Serwuj z kiełkami, ćwiartkami limonki, pastą chilli i świeżą kolendrą.

    Smacznego!

Tagi

Inne przepisy