Kwintesencja wiosny
-
Czas przygotowania przepisu nie uwzględnia marynowania mięsa. Składniki – sałatka:
- 360 g sznycli z fileta z indyka
- 10 g miodu
- 2 ząbki czosnku
- 10 g musztardy
- 60 ml oliwy
- 4 jajka
- 16 szparagów
- 500 g młodych ziemniaków
- 200 g rukoli
- 5 g świeżego koperku
- 15 ml oliwy lub 10 g masła do ziemniaków
- Sól, pieprz
Składniki – sos holenderski:
- 2 żółtka
- 6 ml soku z cytryny
- 50 g roztopionego masła
- 1 g soli
- 1 g białego pieprzu
Wykonanie:
- Zmieszaj oliwę z miodem, musztardą, wyciśniętym czosnkiem i sokiem z cytryny. W powstałej marynacie umieść sznycle z indyka i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godz.
- Młode ziemniaki opłucz i gotuj około 15 minut. Po odcedzeniu polej je oliwą lub dodaj 1 łyżkę masła i dopraw solą oraz młotkowanym pieprzem.
- Po upływie czasu marynowania rozgrzej patelnię grillową i smaż sznycle po 5 minut z każdej strony.
- W międzyczasie zagotuj wodę na jajka oraz na szparagi - dodaj do niej pół łyżeczki soli oraz tyle samo cukru. Szparagi gotuj ok. 4 min, a jajka 6,5 min w osolonej wodzie. Zalej jajka zimną wodą i ostrożnie obierz ze skorupek i pokrój na ćwiartki.
- Przygotuj sos: połącz żółtka z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem i ubij aż mikstura osiągnie blady odcień. Nie przestając ubijać dodaj powolutku roztopione masło.
- Zmieszaj wszystkie składniki sałatki i polej sosem.
Smacznego!
Inne przepisy
-
Sałatka z grillowanym indykiem i burakiem
Kategoria: Sałatki
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Autor: indykpol -
Szparagi z indykiem
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 45 min
Autor: indykpol