Katalog przepisów

Kwintesencja wiosny

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Sałatki
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 45 min
Składniki:
  • 1 op. Sznycli z fileta z piersi indyka
  • 10 g miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g musztardy
  • 60 ml oliwy
  • 6 ml soku z cytryny
  • 4 jajka
  • 16 szparagów
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 200 g rukoli
  • 5 g świeżego koperku
  • 15 ml oliwy lub 10 g masła do ziemniaków
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 żółtka
  • 50 g roztopionego masła
Pobierz pdf
  • Czas przygotowania przepisu nie uwzględnia marynowania mięsa.

    Składniki – sałatka:

    • 360 g sznycli z fileta z indyka
    • 10 g miodu
    • 2 ząbki czosnku
    • 10 g musztardy
    • 60 ml oliwy
    • 4 jajka
    • 16 szparagów
    • 500 g młodych ziemniaków
    • 200 g rukoli
    • 5 g świeżego koperku
    • 15 ml oliwy lub 10 g masła do ziemniaków
    • Sól, pieprz

    Składniki – sos holenderski:

    • 2 żółtka
    • 6 ml soku z cytryny
    • 50 g roztopionego masła
    • 1 g soli
    • 1 g białego pieprzu

    Wykonanie:

    1. Zmieszaj oliwę z miodem, musztardą, wyciśniętym czosnkiem i sokiem z cytryny. W powstałej marynacie umieść sznycle z indyka i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godz.
    2. Młode ziemniaki opłucz i gotuj około 15 minut. Po odcedzeniu polej je oliwą lub dodaj 1 łyżkę masła i dopraw solą oraz młotkowanym pieprzem.
    3. Po upływie czasu marynowania rozgrzej patelnię grillową i smaż sznycle po 5 minut z każdej strony.
    4. W międzyczasie zagotuj wodę na jajka oraz na szparagi - dodaj do niej pół łyżeczki soli oraz tyle samo cukru. Szparagi gotuj ok. 4 min, a jajka 6,5 min w osolonej wodzie. Zalej jajka zimną wodą i ostrożnie obierz ze skorupek i pokrój na ćwiartki.
    5. Przygotuj sos: połącz żółtka z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem i ubij aż mikstura osiągnie blady odcień. Nie przestając ubijać dodaj powolutku roztopione masło.
    6. Zmieszaj wszystkie składniki sałatki i polej sosem.

    Smacznego!

Inne przepisy