Katalog przepisów

Mini steki z indyka z kurkami

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Składniki:
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki octu jabłkowego lub winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 10 mini marchewek
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 gałązki tymianku
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szalotki
  • 200 g ryżu basmanti
  • 250 g świeżych i umytych kurek
  • 400 g mini steków z polędwicy z indyka
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Mini steki z indyka posól i popieprz, a następnie wrzuć na rozgrzany olej na patelni i obsmaż na złoto. Zdejmij mięso z patelni.
    2. Dodaj masło i podsmaż kurki, pokrojone w krążki szalotki i pokrojony czosnek. Zdejmij z patelni.
    3. Na pozostałym oleju podsmaż ryż, wlej wino, czekaj aż ryż je wchłonie.
    4. Przełóż ryż do garnka i zalej bulionem drobiowym, gotuj pod przykryciem ok. 10 minut.
    5. W trakcie gotowania ryżu mini marchewki umyj i włóż do miski z wodą i octem - ten zabieg pomoże im zachować piękny kolor. Po paru minutach wrzuć marchewki na rozgrzany olej i dodaj miód.
    6. Indyka, szalotki, kurki z czosnkiem oraz świeży tymianek wrzuć z powrotem na patelnię, zalej  kremówką i duś pod przykryciem przez 15 minut.
    7. Wymieszaj z ryżem i serwuj z glazurowanymi marchewkami.

    Smacznego!

     

Tagi

Inne przepisy