Katalog przepisów

Panierowane polędwiczki

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 50 min
Składniki:
  • 500 g polędwiczek z indyka
  • 2 szklanki maślanki
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli + szczypta
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu + szczypta
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku w proszku
  • 40 ml oleju rzepakowego
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Polędwiczki pokrój w paseczki. Maślankę wlej do miski, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć do maślanki polędwiczki i odstaw na noc do lodówki.
    2. Następnego dnia wymieszaj mąkę z pozostałymi przyprawami. Do mąki dolej trochę maślanki, około połowy szklanki i utrzyj na panierkę. W zależności od tego, jaką panierkę lubisz, dolej albo maślanki albo dosyp mąki.
    3. Obtocz polędwiczki w panierce i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
    4. Po upływie tego czasu wrzuć panierowane polędwiczki na rozgrzany na patelni olej i smaż do uzyskania złocistego koloru.

    Smacznego! 

Inne przepisy