Katalog przepisów

Sałata cezar w wersji light z indykiem

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Sałatki
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 20 min
Składniki:
  • 1 szt. fileta z piersi indyka
  • 1 szt. sałaty rzymskiej
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 pojemnik jogurtu gęstego typu greckiego
  • ok. 50 g Parmezanu
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • ok. 25 g anchois
  • 1/2 szt. cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
Pobierz pdf
  • Składniki na 4 porcje.

    WYKONANIE:

     

    1. Sałatę dokładnie umyj. Osusz i pokrój liście w poprzek w paski szerokości ok. 3 cm.
    2. Do miski przełóż jogurt, dodaj starty parmezan i drobno posiekane anchois. Wymieszaj dokładnie i dodaj wyciśnięty sok z cytryny oraz sól i pieprz.
    3. Pierś z indyka pokrój w kostkę. Obsyp niewielką ilością kurkumy dla nadania pięknej żółtawej barwy. Dodaj odrobinę pieprzu i soli. Zalej olejem rzepakowym i odstawiamy na 15 minut.
    4. Usmaż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Wystarczy olej z marynaty. Stopień wysmażenia wedle uznania, po 10 minutach powinien być gotowy.
    5. Sałatę z połową sosu dokładnie wymieszaj w misce i wyłóż na talerze. Dodaj lekko ostudzonego indyka i zalej resztą sosu. Na koniec zetrzyj na wierzch odrobinę parmezanu.

    SMACZNEGO!

Inne przepisy